Madridský veletrh Arco stáhl několik hodin po svém středečním zahájení z nabídky dílo složené ze 24 fotografií osob s rozmazanými tvářemi. Podle autora Santiaga Sierry jde o lidi držené ve Španělsku za mřížemi kvůli politickým názorům. Je mezi nimi někdejší katalánský viceprezident Oriol Junqueras a lídři separatistických organizací Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury.

Helga de Alvearová, majitelka galerie, kde byla díla vystavena, rozhodla o jejich odstranění, neboť nechtěla, aby veletrh "měl potíže kvůli otázce Katalánska". Mluvčí španělské vlády na dotaz novinářů ohledně tahanic kolem díla odpověděl, že "ve Španělsku nejsou političtí vězni".

Sierra prohlásil, že odstranění děl poškodí reputaci veletrhu a dokresluje "atmosféru perzekuce" panující v zemi.

Katalánští separatisté označují své lídry vězněné od říjnového jednostranného vyhlášení nezávislosti za politické vězně a požadují jejich propuštění. Španělská vláda tvrdí, že jsou ve vazbě kvůli obvinění z porušování zákonů a ne pro své názory.

Političtí vězni z madridské galerie si patrně i díky nečekané publicitě našli nového majitele. Katalánský mediální podnikatel Tatxo Benet koupil dílo za 80.000 eur (přes dva miliony korun).