Poslední rozloučení se podle smutečního oznámení uskuteční 24. února v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně-Zábrdovicích. Rodinný hrob je v Zámečníkově rodném Frýdku-Místku.

Zámečník byl synem lidového hudebníka, na brněnské konzervatoři vystudoval na housle, působil v různých orchestrech a dále studoval skladbu. V roce 1982 založil uznávaný soubor Brno Brass Band. V letech 1994 až 2002 byl ředitelem brněnské konzervatoře.

"Zámečníkův kompoziční styl byl zprvu blízký neoklasicismu, později se obohacoval o soudobé skladebné techniky. Převažuje v něm vždy tendence k bezprostřednímu výrazu hudební řeči a zjevná radost z melodické invence a muzicírování," uvádí o skladateli Český hudební slovník osob a institucí.

Psal skladby pro sólové smyčcové nástroje, dechová tělesa i velké orchestry, ale také operní hudbu, třeba dětské opery Ferda Mravenec a Brouk Pytlík nebo muzikál Rychlé šípy. Jeho Concerto giocoso premiérovala Česká filharmonie ke svému 110. výročí. Zámečník byl držitelem Ceny města Brna.