"Karlovarský festival dlouhodobě představuje to nejlepší z amerického nezávislého filmu a pocta AFS je v tomto směru vzrušujícím milníkem. Richard Linklater a jeho kolegové jsou velkou inspirací pro filmové komunity na celém světě a my jsme nesmírně potěšeni, že můžeme ukázat neuvěřitelný úspěch této organizace prostřednictvím vynikající tvorby texaských filmařů podporovaných AFS," uvedl umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

Sekce Made in Texas: Pocta Austin Film Society uvede devět celovečerních filmů a dva krátkometrážní snímky. Bude mezi nimi například Flákač, kultovní debut Richarda Linklatera, soudobý akční western Mariachit Roberta Rodrigueze nebo Pomalu jít řecké režisérky Tsangari. Z novějších texaských filmů festival uvede oceňovaný psychologický thriller Jeffa Nicholse Úkryt nebo minimalistické drama Davida Zellnera Dítě-věc.

Austin Film Society začínala jako filmový klub, který přilákal studenty, umělce a skalní fanoušky filmu. Brzy se ale stala institucí podporující filmovou kulturu a produkci. Od svého vzniku poskytla filmařům příspěvky v hodnotě více než dva miliony dolarů (asi 41 milionů korun), čímž napomohla výrobě stovek texaských filmů a nastartovala kariéry tvůrců jako Kat Candler, Athina Rachel Tsangari nebo David Lowery, který loni na karlovarský festival přivezl snímek Přízrak.

V současnosti AFS provozuje studio, které podporuje filmovou výrobu v Austinu a nabízí nezávislým tvůrcům, mládeži a dalším členům komunity přístup k filmařskému vybavení a prostředkům na filmovou produkci. "Jsem hluboce vděčný, že hodlají vzdát AFS poctu a představí komunitu nezávislých umělců, na jejichž výchově jsme tak tvrdě pracovali," řekl k záměru MFF Karlovy Vary Richard Linklater.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos potrvá od 29. června do 7. července. Do konce února mají tvůrci možnost přihlásit svůj film k uvedení na festivalu.