"Maryša je bezesporu nejznámější a nejhranější česká hra. Příběh Maryši mi přišel nadčasový. A přesný. A taky vůbec ne jen o penězích. Maryša je pro mě žena, která balancuje na ostří nože. Bojí se rozhodnout jinak než ostatní a zároveň touží jít svou cestou," řekla dnes novinářům režisérka Schmiedtová. A právě tohle morální dilema je to, proč má podle ní i dnes cenu Maryšu uvádět. "Protože kolem sebe stále vidíme mnoho lidí, kteří dokolečka opakují to, co považují za dobré, aniž by se skutečně zamysleli, jestli je to také to, co chtějí," doplnila.

V hlavní roli se představí Pavla Gajdošíková, která už ztvárnila na jevišti Divadla Petra Bezruče řadu výrazných rolí, například Julii (Romeo a Julie) či Alžbětu (Richard III.). "Maryša je poměrně složitá psychologická postava. I kdybych s ní měla společné úplně všechno, což asi nemám, byla by to stejná dřina," uvedla Gajdošíková.

V roli sedláka Lízala a jeho ženy se divákům představí Norbert Lichý a Markéta Haroková. Francka ztvární Vojtěch Říha a mlynáře Vávru Dušan Urban. Vávra bývá často hrán jako alkoholik, tyran a násilník, někdy naopak jako slaboch, který těžko hledá po smrti své ženy jinou. "Nemyslím, že je tak černobílý. Podle mě je to chlap, co měl v životě spoustu smůly. Stará se sám o tři děti, mlýn a statek. Je možná trochu zahořklý, protože se domnívá, že mu osud nepřeje. Sňatek s Maryšou není jeho nápad. Je to souhra okolností, které nakonec vyústí ve svatbu," popsal postavu Vávry Dušan Urban.

S režisérkou Schmiedtovou na inscenaci spolupracovala dramaturgyně Kateřina Menclerová. Autorkou výpravy je Lucie Labajová, která s Divadlem Petra Bezruče spolupracovala například na inscenacích Mládí v hajzlu, Richard III. či Pěna dní. Pod hudbou k Maryše je podepsán hudebník Ivan Acher a na pohybovou složku inscenace dohlížela Jitka Adamíková.