Smrt Le Guinové, která se narodila v kalifornském Berkeley v roce 1929 jako Ursula Kroeberová, oznámila na twitteru její rodina. Skonala ve svém domově ve městě Portland v americkém státě Oregon. Příčina úmrtí zatím nebyla stanovena, podle spisovatelčina syna Thea se ale zřejmě jednalo o infarkt.

Le Guin agentuře Reuters řekl, že jeho matka měla v poslední době problémy se srdcem, přitom však stále pracovala. "Překvapovala i sebe samu, když ještě před dvěma měsíci psala povídky," sdělil.

Ve svých dílech, kde se objevovali draci a čarodějové vedle vesmírných lodí, se Le Guinová zabývala pozemskými problémy, ať už se jednalo o problémy rasové, genderové či týkající se třídních rozdílů, napsal server BBC News.

"Snažím se vyhýbat beletrii o nefungující městské střední třídě psané v přítomném čase. Z toho důvodu je někdy těžké vytvořit nový příběh," citovala BBC spisovatelku.

V češtině vyšly Le Guinové například sci-fi romány Smrtonosné sny (1994) a Levá ruka tmy (1995) nebo román Čaroděj Zeměmoří a další příběhy z tohoto cyklu, kterých se po celém světě prodaly miliony výtisků a které byly přeloženy do šestnácti jazyků.

"Cyklus Zeměmoří je očividně ovlivněn trilogií Pán prstenů J.R.R.Tolkiena. Místo svaté války mezi dobrem a zlem se ale příběhy Le Guinové soustřeďují na hledání 'rovnováhy' mezi soupeřícími silami," napsal list The New York Times.

Poselství jejích románů bývá často považováno za levicové a environmentalistické, sama Le Guinová se hlásila k taoismu a anarchismu. Za své romány a povídky obdržela nejrůznější ocenění: opakovaně získávala nejprestižnější ceny v oblasti sci-fi a fantasy Hugo a Nebula. Roku 2014 jí byla udělena cena National Book Award za celoživotní přínos americké literatuře.

Americký autor hororových románů Stephen King vyzdvihl Le Guinovou jako "jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů". "Nebyla jen spisovatelkou sci-fi, byla to literární ikona," uvedl v reakci na smrt Le Guinové.