Sólista Vídeňské opery a Metropolitní opery v New Yorku Plachetka a Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka v Paláci Žofín nabídnou unikátní projekt Molieri: Klasicistní recitál, jehož osu tvoří proslulé árie z Mozartových oper Don Giovanni, Figarova svatba a dalších a na druhé straně koncertnímu publiku méně známé árie z oper Antonia Salieriho Falstaff, La grotta di Trofonio či Axur Re d' Ormus. Další koncerty jsou na programu 15. ledna v Českých Budějovicích, 31. ledna v Havířově, 1. února v Besedním domě v Brně a 2. února v Kroměříži.

"Mozart a Salieri - setkání virtuosní hudby obou na jednom pódiu je vzácností. Pojďte s námi porovnat velikost s průměrností, a zda vůbec poznáme, která je která ...," uvedl k recitálu Molieri šéfdirigent Czech Ensemble Baroque Válek.

Plachetka v recitálu Molieri rozvíjí svůj pěvecký, ale také dramatický talent a prezentuje se v klasicistním repertoáru, za jehož interpretaci sklízí úspěchy už od dob svého angažmá ve Státní opeře Vídeň. Právě vídeňské ztvárnění Dona Giovanniho znamenalo pro Plachetku výrazný zlom v jeho kariéře.

Na první nahrávce na dobové nástroje skladeb Te Deum 1781, Exsultate Deo a Hobojový koncert F. X. Richtera spolupracovali polský kontratenor Piotr Olech, sopranistky Markéta Böhmová a Pavla Radostová, tenoristé Jaroslav Březina a Jakub Kubín, basbarytonista Jiří M. Procházka a německá hobojistka Luise Haugková. Po premiérové nahrávce štrasburského Requiem (2015) a pašijového oratoria La deposizione dalla croce (2016) touto nahrávkou Czech Ensemble Baroque mapuje další část životní pouti pozoruhodného komponisty 18. století.

První český videoklip k Monteverdiho skladbě, madrigalu Io mi son giovinetta nazpívaného souborem Czech Ensemble Baroque Quintet, pooprvé veřejnosti představili loni 22. prosince v Brně. "Není to žádná vážná hudba, je to vysoce kvalitní pop music té doby," podotknul režisér klipu Jakub Kořínek.

Czech Ensemble Baroque je profesionální ansámbl zabývající se stylovou interpretací děl starších slohových období v autentické interpretaci na dobové nástroje. Šéfdirigentem tělesa je od počátku Roman Válek. Dramaturgii tělesa tvoří kantáty, opery, koncerty a symfonie převážně z období baroka a klasicismu.