Druhým nejúspěšnějším filmem co do počtu nominací je válečné drama Dunkerk, které jich získalo osm, a film Tři billboardy kousek za Ebbingem, který má šanci na slavnou zlatou sošku v sedmi kategoriích. Dobře si se šesti nominacemi vede také snímek Nejtemnější hodina.

Na nejlepšího herce aspiruje představitel někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla z Nejtemnější hodiny, britský herec Gary Oldman. Konkurenty mu budou Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.), Daniel Kaluuya (Uteč), Daniel Day-Lewis (Nit z přízraků) a Timothée Chalamet (Call Me by Your Name).

V kategorii nejlepší herečka byly podle očekávání nominovány Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem) a Saoirse Ronanová (Lady Bird). Pětici nominovaných doplňují Meryl Streepová (Akta Pentagon: Skrytá válka), Sally Hawkinsová (Tvář vody) a Margot Robbieová (Já, Tonya).

V kategorii nejlepší kamera byla letos poprvé nominována žena, Rachel Morrisonová za rodinnou ságu z Mississippi 40. let Mudbound. Tento film má celkem čtyři nominace, mimo jiné v kategorii nejlepší adaptovaný scénář nebo herečka ve vedlejší roli. Média si rovněž všímají, že v kategorii nejlepší kamera získal svou již 14. nominaci Roger Deakins (Blade Runner 2049), Oscara ale dosud nikdy nedostal.

Česká republika neměla letos v souboji o Oscara za nejlepší cizojazyčný film svého zástupce. Česká filmová a televizní akademie sice vyslala do klání snímek Bába z ledu režiséra a scenáristy Bohdana Slámy, neprošel ale ani prvním kolem výběru devíti filmů, který se dnes zúžil na nominovanou pětici. Mezi ní je například chilský snímek A Fantastic Woman nebo maďarský film On Body and Soul. Vypadl ale favorit, německo-francouzský snímek Odnikud režiséra Fatiha Akina, který na začátku ledna získal Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film.