"Deset filmů, které byly vybrány také na základě více než osmdesátiprocentního hodnocení na filmovém portálu csfd.cz, bude uvedeno v rámci jubilejního ročníku," uvedla Vágner.

Podle ředitelky programu Anny Kopecké bude jubileum připomenuto právě snímky, které se publiku nejvíc líbily. "Doufáme, že si věrní diváci festivalu přijdou vzpomenout na svoje první setkání s těmito snímky, a že nejen mladé publikum je uvidí poprvé na velkém plátně, jak si zaslouží," dodala.

Diváci tak uvidí například film Lola běží o život režiséra Toma Tykwera (uveden v roce 1998), Mulholland Drive Davida Lynche (uveden v roce 2001) či Pianistu Romana Polanského (uveden v roce 2003). Posledně jmenovaný uvedl svůj film na Febiofestu osobně před 15 lety, letos se v sekci Masters objeví jeho novinka - drama Podle skutečné události.

I letos udělí cenu Grand Prix třiatřicetičlenná porota složená z filmových fanoušků. Porotcem se může stát kdokoliv ve věku od 15 let, jedinou podmínkou je v době konání festivalu (tedy od 15. do 23. března) navštívit určená filmová představení a následně je bodově ohodnotit. Stejně jako každý rok bude porotě předsedat čestný předseda z řad známých osobností. V minulosti jimi byli například Miroslav Ondříček, Theodor Pištěk či Dagmar Havlová. Zájemci o členství v porotě se mohou hlásit na webových stránkách www.febiofest.cz do 25. února.

Letošní ročník nabízí nově divácké akreditace, které mohou být třídenní, pětidenní či devítidenní. Kromě levnějších vstupenek tak držitelé získají vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu a další akce.

Akreditace je možné koupit na webu festivalu od 23. ledna, vstupenky budou v předprodeji od 8. března.