"Jiří Menzel se tak symbolicky vrací na festival, kde v minulých letech zaznamenal úspěchy jako režisér. V roce 1990 tam po letech nucené odmlky uvedl hrabalovskou adaptaci Skřivánci na niti, za níž získal Zlatého medvěda pro nejlepší film. V roce 2006 byl vybrán do mezinárodní soutěže Berlinale další jeho snímek podle předlohy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále a získal cenu FIPRESCI," dodala Donátová. Slavnostní česká premiéra Tlumočníka bude 27. února, do kin snímek vstoupí 15. března.

Menzel je zatím stále v intenzivní péči specialistů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde se loni koncem listopadu podrobil náročné operaci hlavy, řekla dnes ČTK spolupracovnice jeho manželky Hana Tietze.

V loňském roce se v sekci Berlinale Special představil snímek Masaryk režiséra Julia Ševčíka. Oba jsou producentským počinem Rudolfa Biermanna. "Jsem rád, že druhý nejvýznamnější světový festival si opět vybral náš film do oficiálního programu," komentoval to Biermann. Podle něj to svědčí o vynikající práci všech, kteří na Tlumočníkovi pracovali. "Věřím, že se nám podaří dát dohromady v Berlíně silnou a reprezentativní delegaci a že film bude mít u diváků úspěch. Pro mě je tento snímek velmi důležitý filmařsky, lidsky i soukromě," dodal.

Tlumočník je road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady náhoda, aby se vydali po Slovensku na cestu za poznáním pravdy o vlastní minulosti. Vedle Jiřího Menzela v roli asketického tlumočníka Aliho si úlohu rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek. Je držitel ceny Felix pro nejlepšího evropského herce roku 2016 v komedii Toni Erdmann, snímku nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Na společné pouti oba odlišné hrdiny doprovázejí bizarní setkání i humorné situace. Autoři scénáře Martin Šulík a Marek Leščák si před natáčením cestu svých hrdinů sami prošli. K filmu je inspirovala kniha rakouského spisovatele Martina Pollacka Mrtvý v bunkru, v níž autor popisuje vztah k otci, veliteli zvláštních oddílů SS, který koncem roku 1944 působil v Ružomberku. Na plátně se objeví i Zuzana Mauréry, Attila Mokos či slovenská internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová.

Snímek vznikl ve společnostech Titanic Martina Šulíka, IN Film Rudolfa Biermanna a COOP99 Filmproduktion Bruna Wagnera. Koproducenty byly RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televize za spolupráce televize ORF.