Vítězné snímky se na výstavě objeví vedle prací legend divadelní fotografie, jako jsou Václav Chochola, Miroslav Hák, Karel Drbohlav, Jaroslav Krejčí či Jaromír Svoboda. Podle Markové není cílem soutěže jen jednorázová prezentace vybraných fotografií, ale především úmysl podat ucelený pohled na současnou tvorbu ve srovnání s historií této disciplíny. Více informací a přihlášky jsou na www.divadelnifotografie.cz/soutezni-prehlidka/.

První souhrnná výstava snímků z divadelního prostředí let 1859 až 2017 má upozornit na různé podoby divadla a jeho proměny za uplynulých téměř 150 let. Nabídne originály unikátních a dosud nepublikovaných hereckých portrétů z poloviny 19. století, historické fotografie z divadelního prostředí, portréty z Ateliéru Langhans či umělecky cenné fotografie meziválečné avantgardy.

"Poválečné období budou reprezentovat osobnosti jako Václav Chochola, Josef Koudelka, Jaromír Svoboda či Jaroslav Krejčí. Své místo budou mít i díky soutěži snímky z aktuálních inscenací posledních let," dodala Marková.

Divadlo a divadelníci se vždy významně podíleli na společenském životě země, zachování a rozvoji její kultury. Několikrát přímo zasáhli do historických událostí. Výstava tak bude i příspěvkem k oslavám 100. výročí založení Československé republiky.

Doprovodný program nabídne tematicky zaměřené workshopy, semináře, přednášky a komentované prohlídky. Institut umění - Divadelní ústav připravuje na základě dlouholetého výzkumu paralelně s výstavou odbornou publikaci mapující českou divadelní fotografii, která vzniká v české a anglické verzi. Kurátory expozice jsou Anna Hejmová a Vojtěch Poláček.

Hlavní pořadatel výstavy Institut umění - Divadelní ústav se dokumentaci a prezentaci divadelní fotografie věnuje dlouhodobě. Mapuje ji a zpracovává jako pramen vedoucí k poznání historie nejen českého divadla.