"V posledních letech se pravidelně setkáváme se sedmdesáti tisíci diváky ročně. Jsem nadšená z toho, že jsme přitom nikdy neslevili z naší dramaturgie, zaměřené primárně na alternativní tituly, artové filmy, přenosy oper nebo divadla, přehlídky významných režisérů či filmovou klasiku," uvedla ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.

Na oslavy plánují v Aeru projekci pro seniory zdarma, na kterou zvou lidi z přilehlého okolí, cyklokoncert skupiny Tata Bojs, na němž budou diváci svým šlapáním na kolech vyrábět elektrickou energii, otrlou neděli s Festivalem otrlého diváka s dvěma divácky nejlépe přijatými filmy za celou dobu konání festivalu. Jako ukázku toho, co chystají na letošní filmové přehlídky, připravují projekci Mafiánů Martina Scorseseho a francouzského filmu U konce s dechem s Jeanem-Paulem Belmondem. Kromě toho chystají přehlídku nejlepších filmů z Aeroškoly, kterou za deset let prošly stovky studentů. Nebude chybět ani narozeninový večírek spojený s projekcí italského filmu Bio Ráj. Kompletní program oslav se nachází na www.kinoaero.cz.

Kino Aero sídlí ve funkcionalistické budově, která je situována ve dvorním traktu obytného domu v Biskupcově ulici na Žižkově. Kino bylo otevřeno 10. listopadu 1933. Jeho nová historie se však začala psát 6. února 1998. Občanské sdružení Pro-Aero, Společnost pro obnovu a rozvoj kina Aero tam po částečné rekonstrukci prostor odehrálo první film, kterým byl íránský snímek Chuť třešní.

"Když jsem se na podzim roku 1997 dozvěděl, že jsme vyhráli výběrové řízení na provoz kina Aero, bylo mi všelijak. Měl jsem za sebou sice pětiletý kulturní provoz hospody U Vystřelenýho oka, ale tohle prostředí pro mě bylo nové. Technický stav kina byl tristní. Takřka havárka. Průměrná denní návštěvnost čítala třináct diváků. Se skupinou přátel jsme se pustili do tříměsíční intenzivní opravy kina a nastavení nového dramaturgického směru. A vyšlo to," podotknul jeden z novodobých zakladatelů kina Aero Pavel Rajčan.

Měsíčně se dnes v Aeru koná minimálně 60 filmových projekcí, včetně speciálních promítání pro rodiče s dětmi a seniory. Kromě sálu o kapacitě 336 míst v jeho foyer návštěvníci najdou také bar využívaný jako galerie pro výstavy filmových plakátu z kolekce prodejní galerie Terryho ponožky. Ve spolupráci s pražskými kiny Bio Oko a Světozor Aero už deset let organizuje pod hlavičkou Aeroškoly aktivity pro děti i dospělé, kteří se chtějí vzdělávat ať už sledováním filmů nebo jejich tvorbou.