Národní divadlo Brno se v aktuální sezoně musí obejít bez Janáčkovy scény, která je v rekonstrukci. Proto divadelníci využívají také alternativní prostory, v tomto případě pavilon P na výstavišti, kde nedávno baletní soubor uvedl inscenaci West Side Story.

"Objevovat nový prostor skrze hudbu je pro mne fascinující práce. Konfrontace hudby, prostoru a člověka je hlavním tématem v mých inscenacích," uvedl režisér Fausta a Markéty Jiří Heřman. Pavilon má rozměry 200 krát 80 metrů, do hlediště se vejde až 1000 lidí.

Národní divadlo Brno v této sezoně nabízí Fausta a Markétu jen ve dvou blocích - ode dneška do 19. prosince a poté znovu až příští rok v květnu.

Gounodova opera z roku 1859 patří k mnoha verzím a zpracováním faustovského příběhu, v centru pozornosti stojí spíše Markétka než Faust. Ona také na rozdíl od Fausta dojde spasení a unikne moci ďábla.

Ztvárňuje ji Pavla Vykopalová v alternaci s Kateřinou Kněžíkovou, jako Faust se střídají José Manuel a Luciano Mastro. Úlohy Mefistofela se zhostil Jan Šťáva v alternaci s Davidem Nyklem a Ondrejem Mrázem.