"Spolupracuje se svým oblíbeným týmem - dramaturgem Vladimírem Čepkem, skladatelem Ivanem Acherem, kostýmní výtvarnicí Janou Smetanovou a scénografem Pavlem Svobodou," řekla ČTK mluvčí Divadla J. K. Tyla Michaela Svobodová.

Hra se v originále odehrává na známém Oktoberfestu, v plzeňském pojetí v současnosti na jakékoli pouti na Plzeňsku. "Osudy Kazimíra a Karolíny jsou univerzální. Jsou to stále, tehdy i nyní, nešťastní milenci, kteří touží po jiných životech," uvedl režisér. Hru chtěl uvést už před mnoha lety, protože jde o skvěle napsaný text promlouvající k palčivým otázkám současnosti. "Třeba i k oligarchování naší republiky," dodal.

Ve zdánlivě banálním příběhu milenců Kazimíra a Karolíny, kteří se jdou společně bavit na pouť, ale nakonec stráví magickou noc po svém, zachytil Horváth osobitě věčné téma touhy po lepším životě. "Všichni toužíme létat jako Ikarus, jít na společenském žebříčku stále výš. Je jen otázka, jak se po cestě nahoru musíme ponižovat," uvedl Zielinski, který už v Plzni uvedl hru Škoda. Vystudoval DAMU, kde se seznámil s Čepkem a spolu založili generační divadlo M.U.T., působili v Rokoku a Činoherním studiu Ústí nad Labem. Pracuje v ČR, Belgii a v Německu, kde učí na významné divadelní a filmové škole v Ludwigsburgu.

Horváthovo dílo tvoří podle Svobodové svébytnou kapitolu v dějinách moderního dramatu. Autor stvořil vlastní podobu lidové hry vycházející z tradice rakouského divadla. Poukazoval na maloměšťáctví a pokryteckou morálku. Jeho otec byl diplomat z maďarské šlechtické rodiny, matka Němka s českými kořeny. "Nemám žádnou vlast, a samozřejmě z toho nejsem smutný, naopak raduji se z toho, protože mě to osvobozuje od jakékoliv zbytečné sentimentality," řekl o sobě. Otevřeně se také vyjadřoval proti nacismu, po anšlusu Rakouska, tedy připojení země k nacistickému Německu v roce 1938, proto musel uprchnout.

Do titulních rolí obsadil režisér Petra Konáše a Andreu Mohylovou. V dalších rolích se představil Josef Nechutný, Zdeněk Mucha, Michal Štěrba, Klára Krejsová, Jan Maléř, Marek Mikulášek a hostující Anděla Blažková, Felicita Prokešová a Roman Slovák.