"Text bude v Česku uveden poprvé. Hlavní inspirací pro tento monolog byla kariéra herečky Pauly Wessely, která se proslavila nejen celoživotním angažmá na první rakouské scéně, ale i účinkováním v nacistických propagandistických filmech," uvedla Míkovcová.

Škrabal zasadil text do "nejlidovějšího" kraje u nás - na Slovácko, do okolí Uherského Hradiště, které žije folklorem. "I velkoměstská herečka se snaží o jakési lidové umění. V Česku totiž máme silnou tendenci folklor idealizovat, přestože v sobě konzervuje ideje 19. století. A to včetně antisemitismu, čímž jednoduše podléhá radikálním ideologiím. Této falešné lidovosti pak dodnes zneužívají ikony veřejného života, které umí s jazykem pracovat lépe než ostatní. Slovácko, odkud rodina Jelinekové pochází a odkud byla poslána do koncentračního tábora, má za sebou nepěknou fašistickou historii," komentoval to režisér.

Rytmus inscenace se bude odvíjet od folklorních motivů a rytmů. Zazní původní slovácký folklor, objeví se originální kroje i propagandistické filmové materiály. Hlavní postavou v inscenaci však bude jazyk slavné herečky, který sám o sobě může znásilňovat, ubližovat a měnit společnost.

O roli zfanatizované divy se na jevišti podělí dvě představitelky. Gabriela Míčová se v poslední době objevila například ve filmové trilogii Zahradnictví, snímku Já, Olga Hepnarová a dalších filmových i televizních rolích. Za jejím prozatím největším úspěchem stála role prostitutky Romi v inscenaci Dušana Davida Pařízka v Divadle Komedie a následně i ve filmové verzi Jana Hřebejka Odpad město smrt, za které získala cenu Thálie i Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Lucie Roznětínská působila v řadě pražských divadel, zazářila v zábavné one-man show Na stojáka. Stala se jednou z nejvýraznějších hereček v ústeckém Činoherním studiu. Působila v někdejším divadle Labyrint, v A Studiu Rubín i ve strašnickém Divadle X10.

Premiéra Královny duchů bude 27. ledna.