"Připravujeme inscenaci, v níž vzpomeneme na Voskovce a Wericha a především na Jaroslava Ježka, k němuž máme velký dluh," řekl dnes novinářům autor kompozice celé revue a její režisér Jan Schmid.

Nová hra v Ypsilonce tedy není jen o Osvobozeném divadle, ale tvůrci využívají různých materiálů o Ježkovi, které byly publikovány ve vztahu k této scéně a především k jazzu. Děj se odehrává ve 30. letech, v době, kdy Voskovec s Werichem uvedli několik silvestrovských pořadů. Tvůrci ale podle svých slov nechtěli Voskovce a Wericha napodobovat, proto nejsou v inscenaci nijak personifikováni, jsou spíše vyjádřeni kolektivně. Hlavní podle nich je pocit prožít večer s Ježkem.

Inscenace podle Schmida vychází nejen ze dvou Silvestrů, tedy jednorázových atrakcí plných scének, hudebních a tanečních čísel s pozvanými hereckými osobnostmi, navazuje ale také na oblíbené ypsilonské Večery na přidanou a Večery pod lampou. I do připravované inscenace se tedy zapojuje celý tým divadla a na scéně se objeví i choreograf Jan Onder nebo scénograf Ondřej Zícha.

"Každý jsme si toho Ježka zažili, někteří už jako hodně mladí, já se s ním setkával celý život, hrál jsem ho na stovkách mejdanů - stačilo brnknout na piáno Život je jen náhoda... a už se jelo a přehrál se celý Ježek. Jsem rád, že jsme se já a Ježek zase setkali při práci," řekl k práci na nové inscenaci autor hudebního aranžmá Miroslav Kořínek. Doplnil, že k tomu, aby bylo možné jednotlivé skladby propojit do revuálního programu, pomáhá to, že všechny Ježkovy písně jsou velmi epické. "Ti dva protagonisté si v písničkách vždycky povídali," řekl.

Kromě písní, kterých je v chystané revue asi 16, pracovali autoři s texty několika her V+W. Po roce 1933 jsou ale všechny politické, a to jsme nechtěli, říká dramaturg Jaroslav Etlík. Vybrali proto hru Don Juan, která umožňuje vsadit ji do revuálního večera. Název inscenace odkazuje ještě ke hře Kostky jsou vrženy; tvůrci ale zjistili, že až na několik fragmentů je ztracená, a tedy nepoužitelná. "Ale název se nám líbil, charakterizuje, jak jsme se k Ježkovu dílu chovali," doplnil Schmid.