V roce 1974 byl Solženicyn za kritiku sovětského zřízení násilím vypovězen z vlasti a žil v USA. Do Ruska se vrátil o dvacet let později. Autor, který zemřel v roce 2008, se proslavil zejména svým dílem Souostroví Gulag, za které dostal Nobelovu cenu za literaturu. Odhalil v něm do té doby prakticky neznámé hrůzy gulagů, systému koncentračních a pracovních táborů v komunistickém Sovětském svazu.

"Po návratu do vlasti byla v našem bytě kancelář charitativního fondu, který pomáhá bývalým vězňům z gulagů," uvedla dnes vdova po spisovateli Natalija. "Moskevské úřady nyní poskytly fondu jiné prostory a v bytě se za rok otevře muzeum Alexandra Isajeviče (Solženicyna)," dodala.

Událost se podle rozhlasové stanice Echo Moskvy neobešla bez provokací. Aktivisté z hnutí Revoluční komunistický svaz mládeže dnes ráno umístili v moskevské ulici, jež nese Solženicynovo jméno, plakáty urážející spisovatele. Vedle obrázků, na nichž byl autor zobrazen ve vojenském trikotu s nacistickými znaky, stál nápis "Pryč z Moskvy s literárními vlasovci". Za vlasovce se označují příslušníci Ruské osvobozenecké armády, která za druhé světové války bojovala po boku Němců proti sovětským vojákům.