"Máme potřebu se dotknout živého smyslu divadla, které má nutnost se vyjadřovat k věcem, které se ve společnosti dějí," řekl dnes na tiskové konferenci jeden z režisérů divadla Martin Františák. Divadlo podle něj využilo stého výroční vzniku Československa, které republika oslaví v příštím roce. Představení je podle něj zároveň setkáním režisérů s žáky. Františák je například žákem Jana Antonína Pitínského.

Do inscenace se zapojilo pět významných režisérských osobností různých generací. Jan Antonín Pitínský inscenuje své divadelní fotoalbum ze vzpomínek Alžběty Babrajové, která prožila mládí v období vzniku Československa na drsném Ostravsku. Jan Nebeský zpřítomní na jevišti poezii Ivana Diviše plnou lásky i spravedlivé zloby.

V operní frašce v režii Martina Františáka tvůrci zobrazí téma, jak si Češi váží svých elit, včetně architekta Jana Kaplického. Dalšími režiséry, kteří se do inscenace zapojí, jsou Jan Frič a Jiří Jelínek. Fričova hra se odehrává v roce 1899 pod okny bytu Tomáše Garrigua Masaryka v den, kdy se studenti vydali spílat mu za jeho podoru Leopolda Hilsnera. Jelínkovo dílo s názvem Pidluke padluke tvůrci popisují jako chachašpíl nebo srandokaps.