Všichni finalisté dnes mohli představit dvě svá díla, s každým se museli vejít do tříminutového limitu a nesměli používat žádné rekvizity. Dr. Filipitch zaujal textem o vdavekchtivé dívce a rapem o jiné dívce, kterou vidí, kudy chodí. Jeho vítězství bylo přesvědčivé, získal 194 bodů z 200 možných a vysloužil si dlouhé ovace svých soupeřů i vyprodaného sálu pražské MeetFactory.

Český slam je oproti zahraničním specifický především tím, že i vážnější témata přednášených básní jsou většinou podávána hravě a odlehčeně. Jednotliví vystupující se neberou příliš vážně a nebojí se před diváky "shodit". Jejich humor je často nekorektní až zcela černý.

Porotce i zbytek publika se slameři snaží zaujmout jak vtipnými rýmy, tak i nečekanou pointou nebo schopností improvizace. Mezi letošními finalisty však byli improvizátoři ve výrazné menšině, v posledních letech sklízí úspěchy spíše pevně vystavěné texty. Přesto dnes mezi vrcholy večera patřila improvizovaná milostná báseň, psaná na základě zadání z publika detektivem Sherlockem Holmesem prezidentovi Miloši Zemanovi.

Neoddělitelnou součástí vystoupení slamerů je i mimika, pohyb po jevišti a komunikace s posluchači. Zatímco slameři v cizině často čtou své básně z papíru, čeští obvykle mluví spatra.

Slam poetry je v Česku stále populárnější. Po celý rok se v něm pořádají přátelské exhibice, slam má místo také v doprovodných programech řady hudebních a literárních festivalů. Účast v kvalifikačních kolech, ktera se konala v deseti krajských městech, byla letos rekordní - své texty přišlo představit přes 150 autorů. Na podobném principu jako v Česku fungují soutěže ve většině evropských zemí. Nadstavbou je pak celoevropský šampionát European Slampionship pro vítěze národních kol, který se koná pokaždé v jiném evropském městě. Letos se uskutečnilo v Bruselu, kde ČR reprezentoval dvojnásobný český mistr Rimmer.