Podle ředitele muzea Břetislava Holáska jde o naprostou raritu. "Pro Slováky je to jako magnet. Štefánika mají za postavu, ke které vzhlíží napříč politickým spektrem. Štefánik byl jejich a tak to vnímají. Ve slovenských výstavních prostorech mají různé věci, ale nemají originální posmrtnou masku," řekl dnes ČTK ředitel Holásek.

Posmrtnou masku věnoval muzeu lékař Jan Kabelík, první profesor české mikrobiologie. V roce 1919 provedl jako odborný lékař divizní nemocnice v Bratislavě pitvu zemřelého Štefánika, kterou prokázal, že tragicky zahynul při letecké nehodě. Letadlo havarovalo 4. května 1919 při návratu Štefánika z Itálie do vlasti. Masku mu Kabelík sejmul spolu s akademickým sochařem Otakarem Španielem, který byl Štefánikovým přítelem, a později ji věnoval do sbírky muzea. "Údajně měl i otisk pravé ruky, ale ta nebyla nalezena," řekl ČTK historik Karel Podolský.

Maska je autentická, zachycuje i zranění na obličeji, která slovenský politik po pádu letadla utrpěl. "Toto je opravdu originál masky, kterou profesor Kabelík sňal. Objevují se v literatuře i jiné kopie, které jsou retušované, nejsou původní. Tato je originální, jde na ní vidět i určité poškození obličeje, zlomenina nosu, určitá deformace lebky po nárazu. Zřetelné jsou i posmrtné otoky," uvedl historik Podolský. Kabelík v článku popisujícím okolnosti pitvy, který má muzeum k dispozici, uvedl že posmrtnou masku Štefánikovi snímal společně s mistrem Španielem následující den po pitvě. Popsal, že se pokusili před sejmutím masky roztříštěný obličej uvést do původního stavu, ale následky zranění jsou na masce stále patrné.

Jeden ze tří hlavních osvoboditelů a zakladatelů československého státu, československý ministr vojenství a generál francouzského letectva, hvězdář Milan Rastislav Štefánik zahynul po zřícení letadla v 38 letech. Na jeho posmrtnou masku se podle ředitele Holáska jezdí do muzea dívat významné slovenské delegace, na samostatné výstavě však dosud nebyla vstavena. Muzeum tak hodlá učinit příští rok, kdy chystá v souvislosti se stým výročím založení Československa velkou výstavu ve spolupráci s Národním technickým muzeem. V Olomouci by měla být zahájena výstava prezidentských vagonů, Štefánikova maska bude vystavena na doprovodné výstavě v prostorách muzea.