Součástí festivalu je řada performancí, výstav, filmových projekcí, koncertů, přednášek či prezentací. "Festival je vyvrcholením celoročních aktivit. Jeho hlavní a stěžejní téma je letos nazváno Abrakadabra, zaklínadlo odkazuje k domnělé či doslovné magii pohyblivého obrazu, tedy videa či filmu. Produkujeme nová představení, nové instalace, které budou uvedeny poprvé v Olomouci," řekl novinářům šéfdramaturg festivalu Martin Mazanec.

V české premiéře bude uveden například nový snímek hvězdy americké nezávislé animace Dona Hertzfeldta Svět zítřka II. Uvedení se dočká i perla japonské animace, kultovní Cesta do fantazie režiséra Hajaa Mijazakiho nebo dílo rané animace, poetický trikový film Cesta na měsíc Georgese Mélièse z roku 1902. Během speciálních půlnočních projekcí bude uveden surrealistický film legendy české animace Jana Švankmajera Něco z Alenky z roku 1988 nebo adaptace středověké legendy o černé magii Čarodějův učeň režiséra Karla Zemana z roku 1977, uvedli pořadatelé.

Součástí festivalu je také akce s názvem AniPromítačka - jde o unikátní cyklus projekcí animovaných filmů na netradičních místech. V minulých letech tak obyvatelé a návštěvníci Olomouce mohli narazit na projekce například v místním cykloservisu, letos AniPromítačky zavítají například do antikvariátu, kavárny V lese, studentského klubu Vertigo nebo do bistra Bistrá kráva. "Loni se to velmi osvědčilo a byl o to velký zájem," podotkl jeden z organizátorů přehlídky Alexandr Jančík. Doplnil, že připravena je i řada workshopů.

Páteří festivalu jsou také nově vznikající projekty a české či světové premiéry. Představí se například experimentální berlínský producent Soda Plains se svou novou performancí. Návštěvníci se mohou těšit také na projekt umělce Jonáše Strouhala na pomezí umělecké performance a technologického start-upu s názvem ordinace virtuální terapie Dr.Mozek.

Festival je celoročním vrcholením olomoucké kulturní platformy PAF. Přehlídka je nejstarším festivalem, který se věnuje fenoménu animace v České republice.