Komornější tvář žánru zastupoval v sobotním programu americký bluesový písničkář Eric Bibb, který vystoupil v doprovodu druhého kytaristy, Švéda Staffana Astnera. V plném sále hráli bluesové tradicionály, ale také třeba skladbu Refugee Moan z Bibbovy aktuální desky Migration Blues. Album podle festivalového dramaturga Ondřeje Bezra sklízí jednu nadšenou recenzi za druhou.

Pořadatelé Bibbovi dovolili zahrát také přídavek, což v časově našlapaném programu šumperského festivalu nebývá samozřejmost.

Australan Hugo Race přijel na Blues Alive se skladbami Johna Lee Hookera, od jehož narození letos uplynulo 100 let. Hookerovo "nekonečné boogie" ovšem pojal netradičně. Společně s harmonikářem Michelangelem Russem pracovali s množstvím elektronických efektů, zvukových ruchů a smyček.

Alespoň svým názvem odkazuje k legendárnímu bluesmanovi také newyorská dívčí pětice Jane Lee Hooker, která je na prvním evropském turné. Pohybuje se na hranici blues a klasického hard rocku. Jednu ze skladeb kapela věnovala Malcolmu Youngovi, zakládajícímu členovi kapely AC/DC, který v sobotu zemřel.

Festival Blues Alive patří k největším žánrovým přehlídkám ve střední Evropě. Letos byl měsíc předem vyprodaný, návštěvníci přehlídky obsadili veškeré ubytovací kapacity v Šumperku a okolí. Ve čtvrtek hrál například americký kytarista Jonny Lang, v sobotu mistr klávesových nástrojů John Medeski.