Nejoblíbenějším hercem minulé sezony se stal František Mitáš. V ženské kategorii zvítězila Tereza Votavová. V kategorii mladý talent určené pro herce do 30 let uspěl Richard Vokůrka. Železného Horáce uplynulé sezóny za nejvyšší počet odehraných představení převzal Lukáš Matěj. Nositelem Ceny Františka Mitáše za největší počet úmrtí na jevišti se stal Stanislav Gerstner. Diváci ocenili také scénu Petera Janka v představení Adéla ještě nevečeřela a kostýmy Kristiny Matre Křížové ve stejném představení.

Příležitost vybrat nejlepší inscenaci a nejhezčí výpravu uplynulé sezony, nejlepší mladý talent a nejoblíbenějšího herce a herečku měli návštěvníci jediné profesionální scény na Vysočině už popětadvacáté. Podle mluvčí divadla Mirky Kvíčalové se letos ankety zúčastnilo 1190 diváků.

Galavečer začal netradičními prohlídkami divadla v doprovodu herců. Návštěvníkům se otevřely dveře divadelního zákulisí. Mohli se například podívat, co prožívá skutečný ředitel ve své kanceláři, pozorovali práci kulisáků v přeplněném skladu a další detaily divadelního provozu. Prohlídkovou cestou prošli diváci až do sálu Velké scény, kde se předávaly ceny. Program Noci divadel v Horáckém divadle zkomponoval společně s herci režisér Pavel Šimák.

Horácké divadlo v Jihlavě se celoevropské a celostátně koordinované akce Noc divadel účastní od jejího založení v roce 2013. Předávání ocenění Horác je po mnoha proměnách již po dva roky samostatným slavnostním večerem koncipovaným s nadsázkou v mírně ironicko-komickém duchu.

bjr mal