"Dalšími hosty budou spisovatel, scenárista a publicista Andrij Kokoťucha, autor románové předlohy k filmu Červený, a také režisér, scenárista a herec Mychajlo Illjenko, známý jednou z hlavních rolí v dnes už ikonickém filmu jeho bratra Jurije Bílý pták s černým znamením," sdělila ČTK mluvčí přehlídky Silvie Marková. Ukrajinský film budou reprezentovat také zástupci Mezinárodního filmového festivalu Molodisť v Kyjevě.

Festival uvede hrané filmy i dokumenty a nabídne exkurzi do filmových archivů. "V jednotlivých titulech najdeme reflexi komplikované ukrajinské historie i současnosti, kterou zprostředkovává škála výrazových prostředků filmové řeči. Syrový realismus i jemná poetika, široký národní apel i schopnost drobnokresby charakterů, patos, smutek, nadhled i humor," uvedla Marková.

Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Více naleznou zájemci na adrese www.ukrajinafilmfest.cz. Vstupenky lze koupit v jednotlivých kinech po šedesáti korunách.

Týden ukrajinského filmu zahájí v pondělí 27. listopadu v Kině Atlas film Střemhlav režisérky Maryny Stepanské. Je příběhem začínajícího křehkého vztahu dvou lidí, uspěl na MFF ve Vilniusu a byl letos zařazen do soutěže Na východ od Západu karlovarského festivalu. Jiný pohled nabídne dokument Příbuzní z roku 2016. Jeho režisér Vitalij Manskyj, narozený v dobách SSSR ve Lvově, se po letech prožitých v Moskvě vrátil jako ruský občan na Ukrajinu, aby zaznamenal změny, které v této zemi proběhly po Majdanu. Tento snímek se v Karlových Varech objevil loni, byl uveden na MFF v Torontu a dostal hlavní cenu na festivalu Crossing Europe v Linci.

Podle Markové zažívá ukrajinský film v posledních letech velký průlom ve filmech domácích i stále častějších koprodukcích, umí oslovit publikum po celém světě. Na mezinárodních festivalech ho kromě děl a režisérů uvedených nyní v Praze reprezentují například Myroslav Slabošpyckyj (Kmen) a Sergej Loznica (Krotká). V roce 2001 Taras Tomenko zvítězil s filmem Tyr v sekci Panorama na Berlinale, v roce 2003 tam v soutěži získal Stříbrného medvěda snímek ukrajinského animátora Stepana Kovala Jela tramvaj č. 9.