Cílem Festivalu vánoční hudby u svatého Mořice je navázat na tradici vánočních koncertů v Olomouci a přiblížit návštěvníkům duchovní poselství Vánoc, uvedl za organizátory Josef Kořenek.

Přehlídku každoročně otevírají známé osobnosti, první koncert se odehrává v prostorách olomouckého arcibiskupství. Letos to bude koncert slovenského zpěváka, skladatele a producenta Vašo Patejdla. Loni se o otevření festivalu postaral Václav Neckář se skupinou Bacily, v předchozích letech to byla například Marta Kubišová.

Během koncertu bude již tradičně předána cena Křesadlo dobrovolníkům v Olomouckém kraji. "Cílem Křesadla je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnickou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají," uvedli pořadatelé.

Další koncerty budou následovat v chrámu svatého Mořice, v úterý 26. prosince zdejší prostory rozezní svatoštěpánský koncert, zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Ve čtvrtek 28. prosince přijde na řadu tradiční varhanní koncert Karla Martínka. Během vánočních svátků se v chrámu budou konat také mše. Jedna z nich, která bude na Štědrý den v odpoledních hodinách, je určena pro rodiny s dětmi a uskuteční se v kostele svatého Michala s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Ozdobou letošního ročníku festivalu bude největší valašský betlém, který čítá více než 300 figurek. "Dřevěný monument měřící na délku téměř šest metrů a na výšku 1,5 metru jsem zvládl zhotovit během sedmi let. Je vyřezaný z lipového dřeva a zobrazuje život v Lidečku před 50 lety. Scény chudého valašského venkova zachycují činnost dřevorubců, kovářů, košíkářů, domácí i polní práce a další," uvedl autor betlému Alois Zádrapa. Výstava se otevře 24. prosince 2017 a potrvá do konce ledna 2018.