"Návštěvníkům byla na mnoho akcí doporučena rezervace míst, přesto většina scén nabízí program bez předchozí registrace," oznámila dnes ČTK mluvčí akce Eliška Míkovcová. Vstup je opět zdarma či za symbolické vstupné. Program je zveřejněn na adrese www.nocdivadel.cz, aktuální informace jsou k dispozici i na facebookové stránce Noc divadel. Loni akce v Česku přilákala přes 50.000 lidí.

"Mezi instituce, kam je možno zavítat volně, patří nedávno otevřená Werichova vila, která od 19:00 a 21:00 uvede půlhodinové představení Vivisectic - taneční performance v architektuře. Také studenti DAMU si pro Noc divadel připravili několik představení, jež nevyžadují rezervaci - Figarovu svatbu v Divadle U Valšů, představení Ztížená možnost soustředění a Vernisáž v Knihovně Václava Havla či autorskou inscenaci v Městské knihovně," uvedla Míkovcová.

Divadlo Na Fidlovačce zve návštěvníky na Horečku divadelní noci, která jim od 19:00 poskytne pohled na to, co všechno obnáší příprava muzikálového představení včetně diskuzí s herci a hosty. Prohlídku prostor i představení bez rezervace nabízí také Archa. V Žižkovském divadle Járy Cimrmana se uskuteční autogramiáda, Studio Dva láká návštěvníky na kávu s hvězdami této scény do divadelní kavárny.

"Mezi další místa, která mohou diváci navštívit bez rezervace, patří Divadlo Kampa, Divadlo D21 nebo Studio Alta. Národní divadlo chystá na Noc divadel bohatý program, některé jeho části je možné navštívit i volně. Například program u historické budovy, výtvarnou dílnu Divadelní kukátka, dražbu kostýmů, noční vstup na terasu české první scény či světelnou show na jevišti Stavovského divadla," dodala mluvčí.

Předchozí rezervace není nutností ani v Divadle Karla Hackera, na Palmovce či v divadlech Rokoko a ABC, která pro diváky připravují scénické čtení a hudebně taneční retro večer.

Vlastní program připravil také koordinátor akce, Institut umění - Divadelní ústav, v jehož sídle v Celetné bude otevřeno infocentrum. V interaktivním workshopu spojujícím prohlídku budovy a zajímavé divadelní příběhy si děti samy vytvoří vlastní 3D prořezávaný komiks. Ve spolupráci s Českými centry se od 14 hodin uskuteční komentovaná prohlídka výstavy scénografky Ivy Němcové.

Divadlo Na Vinohradech otevře vpodvečer na balkoně výstavu kostýmních a scénických návrhů Josefa Čapka z let 1921 až 1930, kdy tu jako host spolupracoval na devatenácti inscenacích. Z nich osm režíroval jeho bratr Karel. Vedle soukromých sbírek jsou Čapkovy návrhy uchovány v divadelním oddělení Národního muzea, z této kolekce je výstava vytvořena.