Děj nového seriálu by měl předcházet událostem z prvního dílu trilogie Pán prstenů, tedy Společenstva Prstenu. Tolkienovy fantasy romány jsou podle Amazonu "kulturním fenoménem". Americká společnost se nemůže dočkat až vezme fanoušky na "novou epickou cestu" do Středozemě, stojí v prohlášení.

Datum uvedení seriálu, ani jména umělců, kteří by se na jeho tvorbě měli podílet, Amazon nesdělil. Nezveřejnil ani cenu, za kterou práva koupil. Podle serveru Deadline ale zaplatil Amazon více než 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun).

Kromě několika řad seriálu by mohl vzniknout i takzvaný spin-off, tedy příběh odvozený od hlavní linie projektu, který rozvíjí jeden její motiv. Aby se mohli zájemci na nové příběhy ze světa lidí, elfů, trpaslíků a čarodějů podívat, museli by si předplatit službu Amazon Prime.

Tři filmy, které podle Tolkienovy trilogie natočil režisér Peter Jackson - Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále - vydělaly podle agentury Reuters po celém světě tři miliardy dolarů (66 miliard korun). Získaly také celkem 17 cen americké filmové akademie Oscar. Úspěšné byly také filmy na motivy dalšího Tolkienova díla Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.