Průduch restaurátoři nedávno objevili za zdobenou mřížkou na zdi slavnostního sálu. Prostý pohled do jeho otvoru restaurátorům příliš neprozradil, jelikož šachta je úzká a zřejmě velmi hluboká. "Napadlo mě, že by v této situaci bylo možné požádat hasiče o pomoc, protože teď disponují technikou, která se i do takto úzkých prostor dokáže dostat," uvedl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Hasiči dnes do otvoru spustili speciální sondu s kamerou, kterou v hloubce 5,5 metru zastavila vrstva z cihel, omítky a dřeva. Kamera se nakonec škvírou dostala až do hloubky 7,49 metru, přičemž při sestupu byla na obrazovce patrná dvířka či několik zákoutí a odboček. "S pomocí kamery jsme zjistili, že je průduch hluboký a vede do předpokládaného místa ve sklepě. Nicméně zároveň se zjistilo, že je zasypaný a zaházený odpadky a sutí," uvedl Surma.

Restaurátoři chtějí průduch částečně vyčistit, aby mohli ověřit, zda lze původní systém opět využít pro horkovzdušné vytápění sálu. "Bylo by to ideální, protože tady nemůžeme nic umístit do zdi, do podlahy ani na strop. Nemáme prostě kam umístit topení," řekl Surma. Podle něj by horký vzduch starým průduchem vháněla ze sklepa do sálu moderní vzduchotechnika.

Rekonstrukce slavnostního sálu v historické budově Základní školy Komenium byla zahájena loni a bude stát několik milionů korun. Restaurátoři začali obnovovat zašlou freskovou výzdobu a postupně opraví celý sál včetně původního osmiramenného lustru.

Podle Surmy bylo znát, že freskami vyzdobený sál v historické budově školy dříve sloužil jako tělocvična. "Sál hodně utrpěl zejména v dolní části, kde jsou stěny poškozené od tělocvičného nářadí," podotkl. Malovaná výzdoba sálu byla poškozena i tím, že se o zdi opíraly zpocené děti.

Slavnostní sál ve školní budově, která byla postavena v letech 1873 až 1875, má stěny i strop vyzdobeny ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Hlavním autorem freskové výzdoby z roku 1892, na níž se podílelo více tvůrců, je pravděpodobně malíř Josef Hilber.