"Hlavním záměrem bylo představit v úplnosti naši podsbírku sfragistiky (oboru, který se zabývá znaky pečetí), jako jsou razítka, typáře, pečetidla a pečeti. Jde celkem o pikantní předměty, neboť to jsou věci, které se nikde jinde nedochovaly. Typáře byly většinou v jednom vyhotovení, buď se ztratily, zůstaly mezi lidmi, byly zničeny nebo se dostaly do muzea," řekl ČTK kurátor výstavy Lubor Maloň.

S ohledem na to, že mnoho razítek a pečetidel obsahuje znaky a erby, rozhodli se organizátoři výstavy propojit ji se základním přehledem heraldiky a tvorby znaků.

Výstava je rozdělena do tří částí. Do první místnosti bude umístěna kancelář z přelomu 19. a 20. století, tedy z doby vzniku a rozvoje razítek. Návštěvníci se zde seznámí zejména s mladšími předměty ze zmíněného sfragistického fondu: kovovými a pryžovými razítky, typáři, pečetěmi a rozmanitými razidly od poloviny 19. století do dnešní doby.

Druhá místnost představí stylizovanou cechovní kancelář. Lidem připomene, že cechy se dříve od sebe navenek odlišovaly různými symboly, které musely být jasné, srozumitelné a nezaměnitelné. "Tenkrát by například pekař těžko vystačil s nápisem Pekařství na svém vývěsním štítě jako v dnešní době. Velká část obyvatelstva byla totiž negramotná. Použít tudíž musel obrázky, symboly. A ačkoli se moderní člověk mnohdy pozastaví nad významem některých znaků, tehdejšímu člověku byly zcela srozumitelné, protože s nimi přicházel do styku každý den," doplnil Maloň.

Poslední část výstavy je věnována heraldice. Návštěvníci se zde dozví například to, proč při popisu znaku "vlevo" znamená "vpravo", co říkají "mluvící" znamení a kde všude je v Přerově k vidění městský znak.

Výstava umožní návštěvníkům také zaúřadovat si. Budou si moci vyzkoušet vyplňování formulářů krasopisem, razítkování, slepotisk či skládání znaků podle popisu i své fantazie. Výstava bude otevřena do konce února v prostorách Kaple přerovského zámku.