Americký dramatik, prozaik a scenárista se v tomto textu vysmívá nejen homofobii, ale i současné rozmlžené sexuální identitě. Zabývá se tím, co vlastně je a co už není normální, zdali máme vůbec právo to soudit a zda nejsme jen obětí vlastních předsudků.

"Hra místy připomíná proslulé americké stand-up comedy, přesto jí nechybějí sentimentální linky. V závěrečné části se totiž všechny figury setkávají v porodnici a jejich příběhy dostávají konkrétní spojnici. Hrdinkou hry je Židovka Helena, která má tři děti - lesbu, transsexuála a sadomasochistu," uvedla dramaturgyně Ilona Smejkalová. Hra je složena ze čtyř zprvu samostatných textů, premiéru měla v roce 2008 v Lincoln Centre Theater v New Yorku, dodala.

Režisér Braňo Holiček se dlouho zabýval tím, zda text přizpůsobí českým poměrům i naší realitě. "Jde o náhled do světa, který nám vlastně je relativně známý a kterému rozumíme, protože ho známe mimo jiné z amerických filmů. Ale zároveň je pro nás vzdálený a odtažitý," vysvětlil.

Za podtitul inscenace nejdřív s dramaturgyní zvolili slogan "politicky nekorektní komedie o sexuální identitě i mateřství". Mnohem výstižnější se jim ale nakonec jevila věta "příběhy mužů a žen, kteří milují".

Rudnick se narodil a vyrůstal v New Jersey, po bakalářských studiích na univerzitě v Yale se přestěhoval do New Yorku. Ze začátku maloval kulisy, byl asistentem kostýmního výtvarníka a psal pro různé časopisy. Brzy pochopil, že je gay a nepokrytě se k této komunitě a problematice začal veřejně hlásit. Je autorem několika úspěšných divadelních her. Pracoval jako scenárista na filmech Addamsova rodina 2, Sestra v akci, Stepfordské paničky, Klub odložených žen či Svatba naruby. V lednu oznámil, že připravuje pro Broadway hudební adaptaci filmu Ďábel nosí Pradu.

Holiček absolvoval herectví na Pražské konzervatoři, posléze studoval režii na DAMU. Do konce loňské sezony působil ve Studiu Ypsilon, kde se věnoval především autorské tvorbě. Režíruje v libereckém Divadle F. X. Šaldy, v Národním divadle Brno, v Divadle v Dlouhé a v Minoru.