"Program stejně jako v předchozích ročnících nabídne vybraný mix jazzu, klasiky, tradice i experimentu. K prověřenému základu jsme však přimíchali esence country, hip hopu, irského folku i moravského folkloru," podotkl nový programový ředitel Vilém Spilka.

Festival uvede například i virtuosa akordeonu a bandoneonu Richarda Galliana, hiphopové duo Shabazz Palaces, jazzového pianistu Jasona Morana, neotřelé folkaře z Nashvillu Lambchop či Ralpha Townera - umělce, jehož jméno je synonymem pro dvanáctistrunnou kytaru. Akce překračující hranice hudebních žánrů představí také zhudebněné Shakespearovy sonety v podání Gavina Bryarse či čerstvého držitele ceny Anděl v kategorii world music Jiřího Slavíka s autorským projektem Mateřština.

Další dvě známé osobnosti české hudební scény Tonya Graves a Dan Bárta vystoupí v koncertním provedení oratoria ze života horníků. Skladba Anthracite Fields (Antracitová pole) americké skladatelky Julie Wolfeové vyprávějící o pensylvánském uhelném dole z počátku 20. století zazní v podání uskupení Bang on a Can All Stars. Dílo, které dostalo Pulitzerovu cenu, zazní podle Spilky v Evropě poprvé.

Přehlídka Struny podzimu si loni podle spoluzakladatele Marka Vrabce "po 20 letech vybrala oddychový čas". Pořadatelé po odchodu výkonné ředitelky festivalu Dany Syrové zrušili letošní jarní donátorský galavečer a oznámili, že zvažují novou podobu festivalu. Syrová vypořádala svůj podíl ve firmě a "odnesla" si po vzájemné dohodě projekt Struny dětem.