Ryba se narodil v roce 1756 nedaleko Plzně v Přešticích a zemřel v roce 1815 vlastní rukou v Rožmitále pod Třemšínem, kde od roku 1788 působil. Právě tam se odehrává děj opery zhuštěný do období adventu. Siluetu tehdejšího Rožmitálu připomínají kulisy, vyřezané v topolovém dřevě. "Právě topolovou alejí Jakub Jan Ryba kráčel, než si za pohnutých okolností vzal život," řekl režisér opery Tomáš Pilař. Dobový střih mají i kostýmy, které jsou pro lepší iluzi zimního počasí všechny ušity z pleteniny. Sníh na scéně vykouzlí projekce v kombinaci s vločkami vyrobenými ze speciálního papíru.

Inscenace je podle Pilaře velmi náročná - vystupuje v ní 18 sólových postav, velký sbor a dětský sbor. Kubička do opery zahrnul i originální nástroj, pastýřský roh. "Domnívám se, že Ryba se nechal inspirovat zvukem pastýřské trouby, který denně slýchal. V opeře používám motiv konkrétního pastýřského vytrubování z Rožmitálska, abych navodil tu správnou atmosféru," řekl autor. Bylo ale třeba najít výrobce skoro dvoumetrového dřevěného rohu až na Slovensku a pak ve Zlíně možná jediného člověka v Česku, který na něj dokáže čistě zahrát.

Ryba nebyl jen autorem slavné "Hej, mistře", vytvořil rozsáhlé a žánrově rozmanité dílo, byl také hudebním teoretikem a osvícenským pedagogem. Jeho působení v rožmitálské škole ale bylo poznamenáno častými spory s farářem a s rodiči. Opera v sobě zahrnuje jen pár velmi krátkých ukázek Rybovy tvorby.

"Je to hudba poměrně sevřená, velmi spjatá s dramatickým příběhem. Má rychle, až filmově plynoucí děj," řekl o Kubičkově díle Pilař.

V titulní roli Jakuba Jana Ryby alternují Tomáš Kořínek s Jaroslavem Březinou, jeho ženu Annu ztvární Ivana Veberová nebo Petra Alvarez Šimková. Autorem scény a kostýmů je Aleš Valášek, hudebně dílo nastudoval Jiří Štrunc, který se bude v dirigování střídat s Jakubem Zichou.