"Nestává se často, aby se na jednom festivalu sešly dva české filmy mezinárodní kvality," komentoval výsledky novozélandský předseda mezinárodní poroty s českými kořeny Michael Havas. Vítězný snímek podle něj citlivým a tvůrčím způsobem vykresluje lidské paměti rekonstrukcí duševního utrpení a fyzické brutality vzniklé vinou železné opony oddělující Šumavu od Bavorska.

Druhý český film Nezlomené, který si odnesl ocenění v sekci Odpovědná společnost, je společný projekt Lenky Klicperové, Markéty Kutilové, Olgy Šilhové a Jarmily Štukové. Poukazují v něm, jak nezvládnutá mužská sexuální touha způsobuje utrpení, násilí a vznik restrikcí v mnoha společnostech.

Porotci to neměli lehké. Do mezinárodní soutěže bylo přihlášeno 853 filmů z 81 zemí v sedmi kategoriích. Do finále jich vybrali šest desítek. Festival se nyní přesune do regionů, když do dubna 2018 uvede nejlepší snímky v celkem čtyřiceti městech. Více je na adrese www.pribehyzeme.cz.

V sekci Fascinace přírodou porota ocenila německo-švédský snímek s názvem Lumík - malý obr severu režiséra Zoltána Töröka. Poukazuje na propojení živočišných druhů s jejich prostředím a způsob adaptace na nové hrozby způsobené lidskou činností a klimatickými změnami.

Německý snímek Superplants - jak vydělat peníze tím, že chráníte životní prostředí Klause Uhriga a Tilla Krause poukazuje na neznalost až neuvěřitelných schopností rostlin. Je návodem, jak by mohly lidem pomoci zvládnout problémy vzniklé znečištěním prostředí. Byl oceněn v sekci Pokrok: věda, inovace a technologie.

Další ceny patří australsko-čínskému filmu Nekonečná touha, celovečernímu americkému dokumentu Zemřít pro design, australskému filmu iRonie či britskému dokumentu přibližujícímu životní cyklus evropského úhoře. Porotci udělili speciální cenu britskému snímku Před pravdou se neschováš, Cenu diváků si odnesl kanadský snímek Moře života.