Letoun, na jehož palubě slavili v roce 1998 čeští hokejisté olympijské zlato z Nagana, dorazil do Kunovic ve dvou konvojích před rokem. Nadšenci z muzea ho předtím na pražském letišti v Kbelích na cestu připravovali, aby byl převoz velkého letadla vůbec možný. V Kunovicích odmontované části opět na letadlo vracejí.

Jednotlivé díly podle Hrabce montéři před instalací čistí a promazávají. "Největší oříšek pro nás představoval stabilizátor. Šestkrát šel dolů a sedmkrát nahoru, dokud nebyl dobře připojený," uvedl. Nasazování vodorovné ocasní plochy letadla navíc na jaře zkomplikovala drozdí samička, která se uhnízdila u jednoho z jeho závěsů. Práce na letadle se tak zdržely na více než měsíc.

Nejsložitější operace čeká montéry podle Hrabce v pátek, kdy budou instalovat střední sání jednoho z motorů. V příštích měsících na ně čeká také montáž aerodynamických přechodů ocasní části a trupu, krytů nádrží centroplánu, připojení křídel nebo oprava audio a video systému.

Na kompletování letounu pracuje stejný tým, který obstaral přípravu na transport letadla v Praze. Hotové letadlo by muzeum rádo představilo se začátkem nové sezony v dubnu. Pokud se ale při sestavování stroje objeví komplikace, může se tento termín ještě změnit. Slavné "tůčko" létalo spolu se svým dvojníkem ve vládní letce do roku 2008, pak je nahradily airbusy.

Letos v červnu již muzeum dokončilo renovaci jiného ojedinělého exponátu - letadla Zlin Z-37 TM (Turbo Military), což je vojenská verze stroje známého jako Čmelák. Podle Hrabce se jedná o jediný exemplář letadla, které vyvíjel tehdejší Moravan Otrokovice jako bojový letoun pro východoněmeckou armádu. Projekt byl ale zastaven, a letadlo pak sloužilo jako práškovací.

Kunovické muzeum vlastní 29 letadel a vystavuje jich 22. Na zbylých se pracuje, nebo se teprve budou opravovat. Muzeum chystá pořízení přenosného hangáru pro Čmeláka a další dva exponáty. V budoucnu by chtělo postavit tři montované hangáry, kam by schovalo většinu letadel. Projekt za téměř 60 milionů korun se připravuje. Muzeum na něj bude shánět dotace. Loni muzeum, které funguje jako pobočka Slováckého aeroklubu Kunovice, navštívilo přes 25.000 lidí.