Někdejší Městské divadlo se otevřelo v sobotu 28. září 1907 a bylo první ryze divadelní budovou v Ostravě. Zůstalo jí až do roku 1999, kdy byla otevřena novostavba Divadla loutek Ostrava. Výroční představení začne v 18:30 a zájemci si na něj mohou zakoupit vstupné za symbolických 110 korun.

Každá minuta představení bude věnována jednomu z uplynulých let. Režie se ujal Pavel Gejguš, který je uměleckým šéfem divadla Stará aréna. Na scéně se objeví účinkující ze všech souborů NDM, návštěvníci se tak mohou těšit například na Tomáše Jirmana, Vladimíra Poláka nebo Evu Dřízgovou-Jirušovou.

"Formou vyprávění, tance, hereckých a kostýmních výstupů, divadelních obrazů, projekcí či abstraktních výjevů budou ztvárněny různé události, které se váží k danému roku a budově Divadla Antonína Dvořáka. Některý rok bude představen velkou historickou událostí národních rozměrů, jiný třeba drbem z dámské šatny nebo jinou historkou ze zákulisí," vysvětlil Gejguš.

Významné výročí připomene i výstava. Zajímavosti z historie divadla přiblíží osm informačních panelů, které budou rozmístěny především v prázdných výlohách v centru města.

Divadelní budova se během prázdnin dočkala několika změn. "Po 17 letech se dočkalo divadlo nové jevištní podlahy, byla instalována dvě nová propadla, ve foyeru byly položeny nové koberce, polovina hledištních sedadel prošla renovací, bylo dokončeno kompletní zapojení nového scénického osvětlení," podotkl Nekvasil.

Do provozu bylo rovněž uvedeno nové titulkovací zařízení, které umožní titulkování operních představení nejen v českém, ale souběžně i anglickém jazyce. Divadlo chce tímto krokem deklarovat svou vstřícnost k česky nemluvícím návštěvníkům, kteří v Ostravě žijí a pracují nebo do města za divadlem přijíždějí.