Architekt Daniel Dvořák v laudatiu ocenil především její osobní odvahu. "Vždy byla tam, kde bylo něco nového, co právě ona poprvé u nás představila, definovala a prosadila - bez ohledu na nepříjemnosti," uvedl.

Za producentský počin festival ocenil Divadlo X10, které vrací umění do veřejného prostoru a zdůrazňuje jeho komunitní roli. V létě rozšířilo působení ze Strašnického divadla do kulturního centra Stalin na Letné. Nyní oživuje prostor DUP39, kam přivedlo první diváky 20. září, právě v rámci festivalu ...příští vlna/next wave....

Pocta za publikační počin roku patří Janu Motalovi za knihu Dialog uměním, v níž představuje umělecké dílo jako nástroj k rozvíjení dialogu. Objevem roku se stala performerka a básnířka Jana Orlová, která s lehkostí popírá hranice mezi literaturou, výtvarnem a divadlem. Její performanci uvidí diváci festivalu 29. září.

Za osobnost roku považují organizátoři produkční Magdu Juránkovou, která se zasloužila o vznik mnoha projektů pražské nezávislé scény. Projekt roku - Náměsíčníci brněnského HaDivadla - uzavře 1. října pražský program festivalu. Pocta byla vyslovena jeho inscenátorům pod režijním vedením Ivana Buraje.

Večerem provázel herec a performer Jiří Maryško, loňská osobnost roku, s Divadlem Demago. Šestice poctěných převzala zrcadlové masky navržené výtvarníkem a divadelníkem Petrem Niklem. V minulých ročnících vstoupili do síně slávy a získali titul "Živoucí poklad" například Karel Makonj, Petr Oslzlý, Ivan Vyskočil, Jan Schmid, Ctibor Turba, Arnošt Goldflam a Bohdan Holomíček.

Podle dramaturgyně Lenky Dombrovské je letošním festivalovým mottem slovo. "Proto jsme ocenili osobnosti, které se nebojí vést dialogy, umějí komunikovat se sebou i svým okolím. Nebojí se být angažovaní, což ovšem neznamená, že musí být politickými mluvčími," vysvětlila. Festival bude pokračovat od 13. do 15. října v Brně.