Letošní ročník Dvořákovy Prahy zahájilo 7. září Dvořákovo oratorium Stabat Mater, v němž své síly spojil kvartet sólistů, který tvořili lotyšská sopranistka Kristine Opolaisová, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, český tenorista Richard Samek a německý basista René Pape. Festival nabídl 22 koncertů, které celkem navštívilo podobně jako v loňském ročníku 16.000 posluchačů.

"V hlavě mi utkvěly letošní vrcholy jako například Dvořákovo Requiem pod taktovkou Jakuba Hrůši, recitál Ivana Klánského nebo skvělý Londýnský filharmonický orchestr s Vladimirem Jurowskim. Byla to skvělá oslava nejen Dvořákovy hudby a těší mě i rostoucí návštěva festivalu," řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Kantáta Te Deum měla uvést Dvořáka na americkou půdu a zároveň oslavit 400. výročí objevení Ameriky připadající právě na říjen 1892, kdy mělo dílo premiéru v newyorské Carnegie Hall. Vídeňští symfonikové s Tomášem Netopilem přednesli také úvodem Tragickou předehru rodinného přítele Dvořákovy rodiny Brahmse a na úplný závěr Dvořákovu Symfonii č. 6 D dur.

"V závěrečném koncertu Dvořákovy Prahy se prolíná hned několik festivalových programových linií. Kantáta Te Deum pro letošek uzavírá Dvořák Collection, ve které zazněly Stabat Mater nebo Requiem, a která uvedením dalších kantátových děl pro orchestr a sbor pokračuje i v příštím roce. Zároveň v sobotu přivítáme jeden z nejlepších evropských orchestrů a také význačné české umělce, kteří se podobně jako svého času Antonín Dvořák, úspěšně prosadili v zahraničí. Lepší vyvrcholení festivalu bychom si nemohli přát," uvedl Vrabec.

U příležitosti 10. ročníku festivalu byla udělena také Cena Antonín Dvořáka, jejímž laureátem se letos stal klavírista a pedagog Ivan Klánský.