Procházka je autorem či spoluautorem scénářů mnoha filmů, například Anděl blažené smrti, Ať žije republika, Kočár do Vídně, Slasti Otce vlasti nebo Ucho. Jeho jméno se kvůli nepřízni normalizačního režimu nemohlo objevit u dalších filmů, na kterých se taktéž podílel, například Už zase skáču přes kaluže, Svatby pana Voka a Páni kluci.

Je také autorem řady próz, například románu Přestřelka, a fejetonů, které shrnul v knize Politika pro každého. V 60. letech patřil k reformistům, v době počínající normalizace se stal terčem tvrdé kampaně, která byla podle Slovníku české literatury po roce 1945 předehrou k politickému procesu.

"Buďto budeme žít v této zemi svobodně, anebo žít nebudeme," napsal Procházka. Právě tento citát si pořadatelé vybrali pro pozvánku k odhalení pamětní desky. Uspořádali také projekce filmů v kině Réna, v pátek to byl Kočár do Vídně, dnes v podvečer Svatby pana Voka.

O umístění desky zastupitelé rozhodli už loni spolu se záměrem připomenout obdobným způsobem také bývalého starostu Ivančic, lékárníka a pěstitele chřestu Antona Mauritze Worella, malíře a fotografa Jakuba Svobodu a skladatele a dirigenta Huga Weisgalla.