"Operu Národní divadlo moravskoslezské uvede v rámci dramaturgické linie Opera dětem. Inscenace bude doplněna interaktivním workshopem, který připravuje Ateliér pro děti a mládež při NDM," řekla mluvčí.

Autorem opery je ostravský rodák Edvard Schiffauer. Skladatel a pedagog spoluzaložil Divadélko pod okapem a divadla Waterloo. Zde napsal například hudbu pro muzikál Syn pluku. Po roce 1968 divadlo Waterloo úřady zakázaly a v následném procesu s divadelníky byl skladatel odsouzen k devítiměsíčnímu trestu. Trest si odpykával v Plzni ve věznici na Borech, kde spolu s přítelem a pozdějším signatářem Charty 77 Ivanem Binarem napsali operu pro děti Vrať nám, ptáku, hastrmana, plnou dětských říkanek.

"Fascinují mne okolnosti vzniku té operky, jak oba tvůrci, aby se z pobytu ve vězeňských celách úplně nezbláznili, se utečou k pohádkovému podobenství, které vypráví mimo jiné o síle hudby," řekl režisér inscenace Václav Klemens. Operku nastudovalo v roce 2015 Divadlo loutek Ostrava, nyní se dílo vrací do Divadla Antonína Dvořáka pod názvem Zob, zob, Zoban.

V hlavních rolích se objeví Martin Gurbaľ, Anika Kuncová, Vilém Berger, Matyáš Walder nebo Alena Hrabovská. Scénu a kostýmy připravuje David Janošek.