Sobotní aukce společnosti Dorotheum v hotelu Alcron nabídne téměř 390 výtvarných děl, designových prací a uměleckých předmětů ze skla. Pořadatelé upozorňují na olej Hlava v klobouku z roku 1930 od jedné z nejvýraznějších postav české imaginativní malby Františka Muziky, dílo jde pod kladívko s vyvolávací cenou 1,2 milionu korun.

Do aukce míří také obraz Kompozice Zdeňka Sýkory z roku 1961. "Obraz vznikl na přelomu dvou významných tvůrčích etap. Než Sýkora přešel ke geometrickým kompozicím, které se zapsaly do dějin světového výtvarného umění, vytvořil několik abstraktních děl, kde řešil spíše vztah barvy a hmoty. Tento přístup je zachycen právě v námi nabízené Kompozici," uvedl Michal Šimek z Dorothea. Dražba Kompozice začne na 300.000 korun.

Z počátku 70. let je nedávno objevený olej Zdeňka Buriana Karbon, který zachycuje atmosféru pravěkého pralesa. Vyvolávací cena této malby je 300.000 korun. Kolekci děl české krajinářské školy dominuje malířská studie Antonína Slavíčka Polínka z roku 1887 s vyvolávací cenou 800.000 korun. V katalogu jsou práce na papíře od Joži Uprky, Bohuslava Reynka, sester Válových či Jiřího Andrleho.

Kolekci děl Zdeňka Buriana nabídne také nedělní aukce společnosti European Arts, která bude v Obecním domě. Mezi obrazy je známé Burianovo dílo Křováci (1975), které zdobilo výstavu v Jízdárně Pražského hradu. Startuje na částce 400.000 korun, pořadatelé odhadují, že by se mohlo prodat za milion korun.

S vyvolávací cenou 800.000 korun jde do aukce kresba Josefa Šímy - Podobizna ženy (1926). Kresba přesně vystihuje Šímův styl poloviny 20. let, kdy dokázal skloubit prchavost a pomíjivost zážitku s vnitřním tvarem, uvádí aukční síň. Krajina od vůdčí osobnosti barbizonské malířské školy Jeana-Baptista Camilla Corota s názvem Crécy - En Brie Clocher Du Village se bude vyvolávat za 1,5 milionu korun.