"Letos máme v programu 21 soutěžních a 16 nesoutěžních představení pro všechny věkové skupiny od předškolních dětí až po dospělé," uvedla mluvčí.

Představení letošního 12. ročníku festivalu se budou konat na hlavní a alternativní scéně Divadla loutek, v sousedním kulturním centru Cooltour a v šapitó na Masarykově náměstí. "Na loutkářský festival neodlučitelně patří pouliční divadlo, my ho divákům samozřejmě nabídneme, zároveň jim ale poskytneme ten komfort, že jej nemůžou ohrozit rozmary počasí," řekla dramaturgyně Daniela Jirmanová.

Inscenace pro festival vždy vybírá čtyřčlenná dramaturgická rada, jejímž cílem je představit divákům to nejlepší a nejzajímavější, co současné světové loutkové divadlo nabízí. Dramaturgie festivalu sleduje aktuální trendy, které se v loutkářství prosazují, například pronikání dalších druhů umění, jako je scénický tanec či výtvarné umění.

"Na festivalu se pochopitelně objevují také inscenace, které ve svých prostředcích jsou tradiční, ale dosahují výjimečnosti například ve zpracování tématu, ideovém poselství či mistrovské hře s loutkou," dodal umělecký šéf divadla Václav Klemens.

V průběhu šesti festivalových dnů se tak na pódiích vystřídají marionety, maňásci, manekýni i stínové loutky. Objeví se také loutka z ledu či obří světelné loutky DUNDU. V inscenaci Without title a Plastic loutkáři pracují například jen s papírovými kapesníky či pytli na odpadky.

dvc ktp