V doprovodném programu budou přednášky věnované Paolu Sorrentinovi, přednímu ruskému filmaři Andreji Zvjagincevovi a švédskému filmovému sociologovi a držiteli Zlaté palmy z Cannes Rubenu Östlundovi. Připraveny jsou debaty o životě s AIDS, současném Rusku a střetu klasické kinodistribuce s placeným poskytovatelem filmů online Netflixem.

"Festival Be2Can bude mít poprvé vlastní porotu. Nechá promluvit talentované zástupce nejmladší generace filmařů, kteří vyberou nejlepší snímek z aktuální selekce. Zasednou v ní studenti pěti kateder FAMU, kteří byli v posledních dvou letech oceněni na Famufestu," řekl umělecký ředitel přehlídky Aleš Stuchlý. V Lucerně čekají podle něj na diváky diskuse i profily osobností, v budově DAMU doplní projekce odborné úvody a panelové diskuse.

Podle Stuchlého se ve filmovém programu objeví tři vítězné snímky z prestižních evropských festivalů, dvanáct titulů v hlavní sekci a další významné filmy loňských ročníků. Z Cannes doputuje snímek 120 BPM režiséra a scenáristy Robina Campilla, Zvjagincevovi Nemilovaní, thriller Nikdys nebyl s Joaquinem Phoenixem a horor Zabití posvátného jelena s Nicole Kidmanovou a Colinem Farrellem. Festival zakončí drama Fatiha Akina Odnikud s Dianou Krugerovou oceněnou za herecký výkon.

Z Berlinale se objeví romance O těle a duši oceněná Zlatým medvědem, benátský festival bude reprezentovat vítězný film Lava Diaze Ta, která odešla. Všech sedm snímků italského architekta obrazů Paola Sorrentina se v první české retrospektivě představí od 5. do 11. října v kině Světozor.

Limitovaná edice Be2Can Festival Pass umožní zájemcům přístup na dvě projekce denně v kině Lucerna a Světozor za zvýhodněnou cenu 980 korun. Prodává se na webu www.goout.cz.

Na poli artového filmu spojily síly společnosti Artcam Films a Be2Can Distribution. Společné sdílení distribuční strategie a nákladů umožní uvést umělecky hodnotné filmy na český trh. Prvním titulem bude prvotina francouzského režiséra Robina Campilla 120 BPM, která si odnesla Velkou cenu poroty z letošního Cannes. Premiéru bude mít 30. listopadu.

To nejlepší z přehlídky přinesou festivalová echa, která zamíří do dalších 13 měst. Kompletní program je na adrese www.be2can.eu.