"Silný příběh sledující zrod zla a ohebnost morálních pravidel bude mít premiéru 22. září. Dvojčata Lucas a Claus jsou teprve malí chlapci a jsou nuceni každodenně se vyrovnávat se surovostí a cynismem světa zmítaného válkou. Jak si s tím poradí? Rozhodnou se být cynickými a surovými taky," uvedla mluvčí.

Kristofová ve svém prvním románu Velký sešit, který vydala v roce 1987 a měl celosvětový úspěch, sleduje příběh dvojčat vyrůstajících za války na maďarském venkově. V dalších dílech trilogie, které dostaly název Důkaz a Třetí lež, se pak jejich příběh rozvíjí a komplikuje. Ostravský inscenátorský tým vycházel při dramatizaci textu z celé trilogie.

V hlavních rolích bratrů Lucase a Clause se představí Ondřej Brett a Milan Cimerák. Spolu s nimi se na jevišti objeví Kateřina Krejčí, Markéta Haroková, Jakub Burýšek, Dušan Urban, Vojtěch Říha, Michal Sedláček a další. Autorkou dramatizace je Marie Špalová, která je spolu s Kateřinou Menclerovou i dramaturgyní inscenace. Autorkou výpravy je jedna z nejoceňovanějších slovenských scénografek Marija Havranová a pod hudbou k inscenaci je podepsán Mario Buzzi.