"Cílem je seznámit veřejnost s tvorbou mladých umělců, designérů, ilustrátorů či studentů výtvarných oborů a s unikátní produkcí nezávislých nakladatelství a vydavatelství," uvedla ředitelka festivalu Nela Klajbanová.

Návštěvníci budou mít na veletrhu možnost prohlédnout si i publikace, které jsou dostupné zejména ve specializovaných knihkupectvích nebo na internetu. Mezi vystavujícími nebude chybět například knižní vydavatelství Host Brno, grafická dílna Uutěrky, nakladatelství Nová beseda, pražské papírnictví Papírna nebo literární časopisy PLAV, Sedmá generace a Raketa.

Práci autorů si budou moci vyzkoušet i návštěvníci festivalu, například děti se v tvůrčích dílnách naučí vytvářet vlastní motivy a šablony. "S časopisem Raketa se pod vedením nakladatele Joachima Dvořáka Labyrint děti vypraví na dobrodružství s Doktorem Rackem a vytvoří si vlastní komiksový příběh. S Annou Pleštilovou z nakladatelství Bylo nebylo si vyzkouší nejrůznější výtvarné techniky a vytvoří dopisní překvapení pro své blízké, i s vlastnoručně vyrobenou obálkou a známkou," doplnila Klajbanová.

Pro dospělé jsou připraveny workshopy zaměřené na kaligrafii, ručně šitá fotoalba nebo knihtisk.

Litr doprovodí také výstavy v Galerii XY na Dolním náměstí, ve Vitríně Deniska, v Galerii W7 a v centru Vault 42. Chybět nebudou ani koncerty, v pátek vystoupí olomoucký ukulelista Jiří Neděla, v sobotu malíř a hudebník Igor Korpaczewski. Bližší informace k programu jsou na stránkách www.litrolomouc.cz.