V hlavní roli pistolníka Deschaina, ochránce vesmíru, se v něm představuje Idris Elba. Jeho odvěkého nepřítele O'Dima, muže v černém, ztvárnil Matthew McConaughey.

Za svou padesátiletou spisovatelskou kariéru se stal King autorem více než 80 knih. Mnohé z nich, jako například Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, získaly oceňovanou filmovou podobu. Temnou věž začal psát, když mu bylo 22 let, a kniha se stala stavebním kamenem celého jeho literárního světa.

"Svět Temné věže se stal se středobodem mého fiktivního vesmíru - postavy, které se objevily v jiných knihách, se objevily i v Temné věži, a naopak," uvedl King.

Na počátku celého vzniku příběhu odehrávajícího se ve Středosvětě napojeném na náš svět byla podle Kinga báseň Roberta Browninga s názvem Já, rytíř Roland, zdravím Temnou věž. "Byl jsem pod velmi silným vlivem Pána prstenů. Přestože nejsem u vytržení z elfů a skřetů a chodících stromů, moc se mi líbilo, čeho Tolkien dosáhl. A zhruba ve stejné době jsem viděl filmy Hodný, zlý a ošklivý a Muž beze jména Clinta Eastwooda, které mě taktéž ovlivnily," prozradil King své další inspirační zdroje.

Režisér Arcel vzpomíná, že když si ve svých sedmnácti letech přečetl první díl Temné věže s názvem Pistolník, byl z ní tak nadšený, že se svou skupinou nahrál stejnojmennou píseň. S knihami ze série Temná věž vyrůstal a byl do nich tak ponořený, že se kvůli nim naučil sám anglicky.

Scénář Temné věže, který napsali Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen a Nikolaj Arcel, King osobně odsouhlasil, ale navíc se podílel na veškerých krocích při vzniku filmu. Ve filmovém zpracování již prosluly na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle. Vykoupení z věznice Shawshank je podle mnoha anket a žebříčků jeden z nejlepších filmů všech dob. V roce 1994 byl nominován v sedmi kategoriích na Oscara. Vzhledem ke konkurenci, kterou představovaly v témže roce vyrobené filmy Forrest Gump a Pulp Fiction, ale žádnou cenu nezískal.

Mezi další úspěšné snímky natočené podle Kingových knuh patří například Osvícení od režiséra Stanleyho Kubricka, Misery nechce zemřít, za který dostala Oscara herečka Kathy Batesová nebo příběh o šikanované středoškolačce Carrie, který byl zfilmován dokonce dvakrát.