"Pokračuje další fáze dohledávání pozůstatků kostela. Dnes jsme našli například bohoslužebné náčiní a svícen pocházející z přelomu 19. a 20. století," řekl Zezula. Dodal, že památkáři dál sbírají i kovové součástky stavby, například kování oken a dveří či staré kované hřeby.

Rozebírání trosek má na starost odborník na lidovou architekturu Antonín Závada. "Už jsme odvezli jedno auto prvků, které jsme změřili a očíslovali," řekl Závada. Dodal, že jde především o ohořelé trámy z konstrukce kostela. Podle něj budou tyto práce hotovy do konce srpna.

Odborník na lidové a dřevěné stavby Závada v minulosti postavil i nový dřevěný kostel v Ostravě-Hrabové. V roce 1997 se podílel na velké opravě Libušína na Pustevnách v Beskydech. Za sebou má rekonstrukce tří desítek dřevěných kostelů, ale i stavby dřevěných rozhleden či větrných a vodních mlýnů. Téměř 40 let byl technickým náměstkem ředitele rožnovského skanzenu. Na starost měl právě stavby.

Kostel v Gutech vyhořel předminulý týden v noci na středu. Policie krátce nato zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle ní stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom chtěl pokračovat a měl vybraný už další objekt.