Muzeum bylo dosud v areálu historického závodu Mikov na okraji města. "Umístěním muzea do nových prostor vycházíme vstříc přání návštěvníků, kteří volali po jeho lepší dostupnosti a prodloužení otevírací doby i do odpoledních hodin, o víkendech a svátcích," řekl ČTK ředitel Mikova Karel Ježek.

Firma chce muzeum dál rozvíjet. "Cílem je, aby si fanoušci nožů a historie mohli udělat co nejlepší obrázek o nožířské tradici Mikulášovic," uvedl Ježek.

Vedle historických exponátů jsou k vidění raritní kousky mistrů nožířů, například šedesáticentimetrová rybička vyrobená na zakázku sběratele. Otvírací nožík v podobě ryby se stal symbolem firmy, kde se jich za více než 220 let historie vyrobily statisíce. "Je to teprve začátek. Víme, že vystavené exponáty zdaleka nehovoří o celém období vývoje nožířství v Mikulášovicích," uvedl Ježek. "Velmi rádi bychom tímto požádali širokou veřejnost o pomoc s doplněním sbírek. Zajímavé exponáty pro muzeum vykoupíme, ale přivítáme také možnost jejich zapůjčení," řekl ředitel

Stovky exponátů tvoří nože jako hlavní produkt mikulášovické továrny. Muzeum ale nezapomíná ani na další výrobky z minulosti, jako jsou například děrovačky, nůžky nebo ze školních jídelen známé hliníkové příbory.

Nožířská muzea jsou třeba ve Francii podle starostky Mikulášovic Miluše Trojanové vyhledávaným turistickým cílem. "Proto doufáme, že přestěhované muzeum se stane vedle hvězdárny a rozhledny Tanečnice dalším turistickým magnetem města," uvedla Trojanová. V informačním centru funguje také podniková prodejna společnosti, která nabízí nože na zakázku, lovecké, outdoorové nože nebo nože určené záchranářům.

fir ktp