Výstava mimo jiné představí soubor Zoubkových soch na keltská témata, který vytvořil v uplynulých 20 letech. "Tyto sochy se trochu liší od klasické tvorby Olbrama Zoubka a takto pohromadě je zřejmě již nebude možné jinde spatřit," uvedla organizátorka výstavy Kristina Küblbecková. Expozici pořádá výtvarný spolek Lughnasadh, který si připomíná 20 let od svého vzniku. Na výstavě, jež potrvá do 28. října, budou díla čtyřicítky účastníků tohoto projektu, přičemž řada z nich už nežije, například František Ronovský, Peter Oriešek nebo Jan Souček.

Lughnasadh je volným sdružením výtvarníků, kteří se dlouhodobě zabývají inspirací keltskými tématy. Je nástupcem Sdružení Lugh, které tento typ výstav začalo pořádat již v roce 1997. Podstatným rysem všech výstav je snaha o souznění s duchem a charakterem místa, kde se expozice konají.

Nejinak je tomu i v Jílovém u Prahy. Téma výstavy se vrací k dobývání a rýžování zlata - Keltové ho většinou získávali z řek. Z Jílového, kde se těžilo už v raném středověku, se zlato posílalo na nedaleké opidum Závist, které bylo významným správním místem kraje. Ve zdejších pověstech se objevuje motiv zázračné kobyly, která dává zbohatnout, ale zlato se z ní musí odsekávat zezadu - v hornických pověrách je to personifikace zlaté žíly. Kůň byl v keltské mytologii významným zvířetem. Autoři vystavených děl se kromě koní nechali volně inspirovat krajinou, archeologickými nálezy, geologickými památkami či motivy z bájí a pohádek.