"Máme povinnost každý rok dělat dílčí část fondu, letos to bude 51.000 svazků a CD. Na tom se bude účastnit skoro 40 pracovníků," uvedla Konvalinková. Fond knihovny včetně patentů, norem a dalších médií čítá kolem 1,4 milionu položek. Podle ředitelky budou zároveň z půjčoven do skladů přemisťovat knihy, o něž není zájem, a ze skladů vyřazovat svazky, které se dlouhodobě nepůjčují.

V průběhu příštího týdne se budou také kontrolovat karty návštěvníků. "To znamená budeme vyřazovat čtenáře, kteří k nám nechodí," dodala. Loni si alespoň jednu knihu půjčilo v krajské knihovně 21.248 lidí. Nejaktivnější byla jedna žena, která měla 1035 výpůjček.

Letní uzavření obvykle využívá knihovna i k opravám, letos se ale bude dělat jen obvyklá údržba podlah a koberců. "Připravujeme se na velký projekt, který budeme podávat s Libereckým krajem," uvedla Konvalinková.

Velké opravy jsou v plánu příští a přespříští rok. Jde o projekt za zhruba 40 milionů korun, který zahrnuje rekonstrukci toalet, opravu střechy, pořízení nového zabezpečení či modernizaci klimatizace trezoru.

Krajská knihovna v Liberci vznikla před půl stoletím na základech české a německé vědecké knihovny. Kromě půjčování knih pořádá i různé kulturní a zábavní akce, za měsíc ji navštíví v průměru přes 30.000 lidí. I po dobu jejího letního uzavření si budou moci čtenáři vypůjčit e-knihy, pročítat elektronické databáze s online verzí světových i domácích deníků nebo poslechnout hudební nahrávky. Vracet knihy mohou čtenáři do biblioboxu, který je umístěn před hlavní budovou knihovny.

Znovu přístupná bude knihovna od 9. srpna, i když jen v omezeném režimu. "V létě bývá nejslabší návštěvnost," uvedla ředitelka. Zaměstnanci knihovny toho podle ní využívají k další práci, jež je spojená s knižním fondem. V běžném provozu bude knihovna fungovat od 21. srpna, mezi 9. a 20. srpnem budou půjčovny přístupné jen v pondělí, středu a pátek.