Sedmnáctý ročník česko-německého sympozia Proudění/Strömungen začal výletem a skončí v neděli přátelským fotbalovým utkáním. Mezitím 21 výtvarníků pracuje, beseduje a baví se. "Třetina účastníků je úplně nových, další třetina je navrátilců z prvních ročníků a zbytek jezdí pravidelně," řekla ČTK organizátorka Lenka Holíková.

Lidé navazují přátelství, která často vydrží řadu let. "Na základě setkání v Řehlovicích pak vznikají další projekty nejen na českém a německém území," uvedla Holíková. Výsledné instalace a díla si lidé budou moci prohlédnout na vernisáži 22. července od 15:00, pak se objeví v Litoměřicích, Drážďanech a zřejmě také v Terezíně.

Témata v prvních ročnících byla spíše formální. "Pak jsme se začali zabývat otázkami politicko-historickými a česko-německými, posledních pět let řeší umělci současné problémy," uvedla Holíková.

Letošní námět je podle účastníků velmi inspirativní. "Oběť je téma aktuální, nacházíme oběti systému, konzumu, ale i téma staré, spojené s náboženstvím. Vzniká tak pestrá škála, která zahrnuje kresbu, sochařství, keramiku, malbu na plátně," řekla ČTK kurátorka sympozia Veronika Kotoučová.

Německá umělkyně Brigitte Reichlová pracuje s motivem falešných obětí, kdy člověk nedokáže pořádně rozpoznat, zda je daná osoba skutečně oběť, nebo se za tu nálepku jen schovává a není schopna převzít odpovědnost. Helena Hlušičková vytváří objekty z keramiky, inspirovat se přitom nechala řeckou bohyní Kasandrou, která zůstala se svým proroctvím nepochopena a sama byla obětí. Umělci pracují třeba s platy od léků, jeden výtvarník zapojil do díla mucholapky.

Hotovo musí být do soboty. Po vernisáži zahraje umělcům i návštěvníkům ústecká kapela Houpací koně a v neděli sympozium skončí fotbalovým utkáním. Projekt podpořily mimo jiné Česko-německý fond budoucnosti, obec Řehlovice a další instituce.