"Letošek jsme vyhlásili rokem malířů a profesor Blažíček je jedním z těch, kteří letos mají výročí," řekl Marek. Radnice připomíná každý rok vybrané osobnosti Novoměstska. Loňský kulturní kalendář města patřil literátům a předloňský sochařům propojeným s tímto regionem. V Novém Městě při té příležitosti přibyla bronzová socha Jana Husa odlitá podle modelu sochaře a novoměstského rodáka Jana Štursy.

Autorem Blažíčkovy pamětní desky bude sochař Zdeněk Hošek. Na přípravě díla se podílejí vnučka malíře Naděžda Blažíčková Horová a pražská galerie Arthouse Hejtmánek. Deska bude ze slitiny bronzu a fosforu, což je podle radnice pro případné zloděje kovů bezcenný materiál.

Slavnost s odhalením desky se uskuteční 19. srpna. Ve Slavkovicích bude památník umístěn na historické budově hasičské zbrojnice, protože Blažíčkův rodný dům už nestojí. Osobnost umělce připomene výstava konaná ve stejné době v tamní škole.

Oldřich Blažíček (narozen 5. 1. 1887) byl významným českým krajinářem, jehož častým námětem byla rodná Vysočina. Věnoval se i malbě chrámových interiérů a jeho obrazy jsou zastoupeny ve významných sbírkách umění. Působil také jako profesor malby na ČVUT. Zemřel v roce 1953 v Praze.